Hegemony: ένας τίτλος ο οποίος, τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει στο ραντάρ κάθε φίλου του board gaming και που απ’ ότι δείχνει θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα! Και ακόμα περισσότερο σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς το νούμερο 1 παιχνίδι, αυτή τη στιγμή στη Hotness List του BGG, φέρει τις υπογραφές των Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη και Βαρνάβα Τιμοθέου!

Μπορείτε να επισκεφθείτε και να στηρίξετε το Hegemony: Lead Your Class to Victory στο Kickstarter εδώ, να εκμεταλλευτείτε το Early Bird των 72 ωρών που ισχύει για λίγες ακόμα ώρες, να πάρετε το Educational Booklet 46 σελίδων δωρεάν και όλα τα Stretch Goals. Επίσης προσφέρουμε έκπτωση στα μεταφορικά για την Ελλάδα. Επισκεφθείτε το πρότζεκτ ΕΔΩ! Το παιχνίδι θα διαθέτει και σόλο από τον πολύπειρο Βαγγέλη Μπαγιαρτάκη (Kitchen Rush, Among the Stars, Freedom, Fields of Green).

Τι είναι όμως το Hegemony; Ο ένας εκ των δημιουργών του παιχνιδιού, Βαρνάβας Τιμοθέου μας μίλησε και μας σύστησε το νέο αυτό εγχείρημα, το οποίο έχει ήδη πιάσει το στόχο του στην πλατφόρμα του Kickstarter και συνεχίζει να… καλπάζει!



«To Hegemony είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής για 2 έως 4 άτομα, στο οποίο ένας αναλαμβάνει το ρόλο του κράτους και οι υπόλοιποι το ρόλο των τριών κοινωνικοοικονομικών τάξεων: της εργατικής τάξης, της μεσαίας τάξης και της καπιταλιστικής τάξης. Στόχος του παίκτη-κράτους είναι να χαίρει αποδοχής και νομιμοποίησης από τις άλλες τρεις τάξεις αντιμετωπίζοντας κρίσεις και λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθυμίες τους, των καπιταλιστών να αυξήσουν τα κέρδη τους, της μεσαίας τάξης να βελτιώσει το βιοτικό της επίπεδο και να μεγεθύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους ενώ για την εργατική τάξη να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο», αναφέρει ο 29χρονος Κύπριος σχεδιαστής.

Και συνεχίζει λέγοντας: «Στόχος του παιχνιδιού είναι το να εξηγήσουμε τον κόσμο μας, παίζοντας! Η εκπαιδευτική αξία του παιχνιδιού είναι ένα αποτέλεσμα ενσωμάτωσης εννοιών από τον πραγματικό κόσμο, προσαρμοσμένες στο game play. Μέσω του Hegemony οι παίκτες θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με κοινωνικά και οικονομικά συστήματα -όπως τον σοσιαλισμό, νεοφιλελευθερισμό, εθνικισμό και διεθνισμό- και πολιτικές έτσι ώστε να μπορούν να προσομοιώσουν φαινόμενα και καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας. Άλλωστε η σωστή αναλογία θεωρίας και πράξης ήταν πάντα ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς καλύτερα τον κόσμο».



Πόσο εύκολο ήταν όμως για τους δημιουργούς να κρατήσουν αμερόληπτη στάση, κρατώντας τις προσωπικές τους απόψεις εκτός; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο σχεδιαστής, αυτό ήταν από τα σημαντικότερα στοιχεία που έπρεπε να προσέξουν: «Αγγίζουμε ευαίσθητα θέματα και ένας από τους πρώτους στόχους ήταν το πώς το Hegemony θα είναι αντικειμενικό, χωρίς φυσικά να χάσει τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Δεν παραθέτουμε την προσωπική μας άποψη. Αναλύουμε κάθε θέση, αντιπαραβάλουμε τα αντίθετα επιχειρήματα και αναλύουμε πολλές “σχολές” σκέψης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κοινό που απευθύνεται το Hegemony, ο Βαρνάβας Τιμοθέου δήλωσε: «Το παιχνίδι ενδιαφέρει κυρίως τους παραδοσιακούς board gamers και ειδικότερα όσους προτιμούν παιχνίδια στρατηγικής. Ωστόσο ένα νέο κοινό είναι και αυτό των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να προσομοιώσουν και στη συνέχεια να συζητήσουν πολιτικά ζητήματα, με φόβο βέβαια να… χαλάσουν φιλίες, καθώς μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για φαινόμενα που συναντάμε στην πραγματική ζωή και που ο καθένας έχει την άποψή του».